Infectia tractului urinar la tineri si adulti

Infectia tractului urinar (ITU) este o infectie bacteriana care afecteaza vezica urinara, rinichii, ureterele sau uretra. Aceste organe si tuburi alcatuiesc tractul urinar. Cele mai multe ITU sunt infectii fie ale vezicii urinare fie ale rinichiului.

La adultul sanatos ITU sunt rareori severe. Cu toate acestea, ITU pot determina lezarea rinichiului punand chiar viata in pericol daca nu sunt tratate prompt, in special la persoanele care asociaza si alti factori ce predispun la complicatii.

In mod obisnuit cauzele infectiilor urinare sunt reprezentate de bacteriile ce patrund in uretra si ascensionarea acestora in tractul urinar. Bacteriile de la nivelul intestinului gros, prezente in fecale reprezinta cea mai comuna sursa de infectie a tractului urinar.

Una dintre cele mai probabile cauze a ITU la femeie e reprezentata de raportul sexual care favorizeaza introducerea bacteriilor in uretra. Atat femeile cat si barbatii pot face ITU daca intarzie sa urineze. Alte cauze ce favorizeaza dezvoltarea ITU sunt reprezentate de obstructiile sau problemele tractului urinar.
Mai putin obisnuit este ca bacteriile din sange sau sistemul limfatic sa ajunga in tractul urinar.
Cineva poate avea ITU daca are unele din urmatoarele simptome:
– durere sau arsuri cand urineaza (disurie)
– nevoia de a urina frecvent si eliminarea unei cantitati mici de urina
– sensibilitate sau greutate in partea de jos a abdomenului
– urina tulbure sau urat mirositoare
– durere intr-o parte, in spate sub cutia toracica (durere in flanc)
– frison si febra
– greata si varsaturi.

Marea majoritate a ITU sunt diagnosticate pe baza simptomatologiei si a sumarului de urina. Urocultura poate fi folosita sa confirme suspiciunea de ITU dar nu este intotdeauna necesara. Multe dintre cadrele medicale prescriu antibiotice in cazul unei ITU fara sa astepte rezultatul uroculturii daca simptomele si rezultatele sumarului de urina sugereaza o ITU.
Mai mute teste pot fi facute daca simptomele nu se amelioreaza sub tratament sau infectia poate fi complicata prin sarcina, diabet, litiaza renala (piatra la rinichi), marirea prostatei sau alte afectiuni. Majoritatea ITU pot fi tratate cu succes cu antibiotice pe cale orala. Perioada de tratament depinde de localizarea infectiei (vezica sau rinichi), sex si varsta precum si de prezenta sau absenta conditiilor ce favorizeaza complicatiile cum ar fi diabetul, probleme ale prostatei si sarcina.
Infectiile tractului urinar sunt printre cele mai comune infectii bacteriene ale organismului si oricine si la orice varsta poate avea o ITU. Dar cel mai mare grup afectat de ITU este de departe cel al femeilor tinere si de varsta medie active sexual. Copiii si persoanele invarsta de ambele sexe au un risc crescut de a dezvolta ITU comparativ cu alte grupuri de varsta.

Factori de riscSus
Factori de risc la femeie

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt mai frecvente la femeile cu activitate sexuala.
Factorii care cresc riscul ca o femeie sa aiba ITU sunt:
– activitatea sexuala, in special in cazul femeilor care folosesc diafragma si substante spermicide; studiile arata ca o femeie poate sa faca de 3 ori mai frecvent ITU daca partenerul ei sexual foloseste un prezervativ cu spermicid
– graviditatea: femeia gravida prezinta riscul de a face bacteriurie asimptomatica precum si dezvoltarea unei infectii simptomatice; de asemenea este crescut si riscul de nastere prematura
– ITU anterioare
– folosirea de produse igienice ce contin deodorant
– consumul insuficient de lichide: consumul mare de lichide creste volumul de urina reducand bacteriile din tractul urinar si vezica
– lipsa estrogenilor permite dezvoltarea bacteriilor ce cauzeaza ITU, favorizand multiplicarea acestora mai rapid in vagin si uretra; femeile aflate in perioada de premenopauza si cele aflate la menopauza, care nu iau estrogeni, au risc crescut pentru ITU.

Factori de risc la barbat

Factorii care cresc riscurile ITU la barbat sunt:
– afectiuni ale prostatei: barbatul devine predispus la ITU pe masura ce imbatraneste din cauza problemelor prostatei, cum ar fi marirea prostatei (hiperplazia benigna de prostata) si prostatitele
– necircumcizia penisului
– sexul anal
– sexul neprotejat cu o femeie cu infectie vaginala
– infectia HIV.
Cateodata barbatii fac infectii de tract urinar fara complicatii. Cel mai frecvent ITU la barbati sunt adesea legate de problemele prostatei. Acestea le fac mai dificil de tratat. Prezenta unei prostate marite de volum care se intalneste frecvent la barbatii invarsta reduce posibilitatea organismului de a elimina urina. ITU repetate indica prezenta unor prostatite, epididimite sau prezenta altor probleme de tract urinar. Pentru mai multe informatii vezi articolul „Prostatita”.

Factori de risc comuni (atat la femeie cat si la barbat)

Cativa factori se intalnesc atat la femei cat si la barbati. Acestia includ:
– purtatori de cateter urinar, cum adesea se intampla la adulti varstnici care sunt spitalizati pe termen lung sau traiesc in unitati de ingrijire
– sondarea creste de asemenea riscul pentru bacteriurie asimptomatica
– litiaza renala (piatra la rinichi) sau alta obstructie a tractului urinar: acestea pot bloca scurgerea urinei, crescand riscul de infectie bacteriana
– diabetul: persoanele care au diabet zaharat au risc crescut pentru ITU pentru ca sistemul lor imunitar este afectat; de asemenea glicemia crescuta mult timp altereaza sistemul de filtrare a rinichiului (nefropatie diabetica)
– probleme de structura ale tractului urinar; acestea pot fi prezente de la nastere sau sa apara mai tarziu in viata.

Simptome

Semnele infectiei de tract urinar sunt reprezentate de:
– durere si arsura la urinare (disurie)
– necesitatea imperioasa de a urina frecvent dar eliminand o cantitate mica de urina
– urinari dese si mici cantitativ (pierderea controlului eliminarii urinei)
– durere sau simtirea unei greutati in abdomenul inferior
– urina ruginie sau rozalie
– urina urat mirositoare
– urina tulbure
– durere in spate chiar sub cutia toracica sau pe o parte a corpului (durere in flanc)
– frison si febra
– greturi si varsaturi.
Unele persoane pot avea bacterii in tractul urinar fara sa prezinte orice simptom. Aceasta situatie este numita bacteriurie asimptomatica. Aceasta se regaseste in cateva situatii, cum ar fi in timpul sarcinii sau inaintea interventiei chirurgicale de tract urinar dar de obicei este neglijata daca nu apar simptome.
Alte cateva conditii severe, cum ar fi infectia vaginala sau iritarea vezicii cauzeaza simptomatologie similara celei din ITU. Medicul evalueaza sanatatea persoanei daca are unul sau mai multe din aceste simptome urinare, atitudinea terapeutica ulterioara depinzand in mare masura de istoricul bolii si de modul cum va raspunde la tratamentul pentru ITU.

Consult de specialitate

Trebuie anuntat medicul cand apare durere la urinat sau alte semne de infectie a tractului urinar (ITU) asociate cu:
– greata si varsaturi
– frison si febra
– durere de spate chiar sub cutia toracica, pe o parte a corpului (durere in flanc)
– sarcina.
De asemenea trebuie anuntat medicul si in urmatoarele situatii:
– daca au fost prezente semnele de ITU inainte iar acum au reaparut aceleasi semne
– daca au fost prezente semne minore de ITU care nu au disparut dupa 1 sau 2 zile, cum ar fi durere sau arsura la urinat, urina urat mirositoare, necesitatea de a urina frecvent si putin
– prezenta de sange sau puroi in urina
– semne de ITU la diabetici
– cand sub tratament antibiotic pentru ITU semnele nu se amelioreaza sau cand dupa o ameliorare pasagera acestea reapar (recurenta).

Tratament – Generalitati

Majoritatea infectiilor de tract urinar sunt tratate cu succes cu antibiotice. Scopurile terapiei antibiotice ale infectiilor de tract urinar inferior sunt atat ameliorarea simptomelor, eliminarea infectiei si prevenirea recurentelor, precum si prevenirea aparitiei complicatiilor severe, cum ar fi afectarea renala si septicemia (stare infectioasa generalizata cauzata de diseminarea unui germene patogen). La femeile insarcinate scopul tratamentului este de a proteja de asemenea si fatul.
Este important sa se administreze toate antibioticele prescrise de medic. Majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine la scurt timp dupa inceperea tratamentului. Daca tratamentul este intrerupt cand pacientul se simte mai bine, infectia poate sa reapara. Cand nu se administreaza intreg tratamentul prescris pot sa apara bacterii rezistente la antibiotice. In acest caz antibioticele sunt mai putin eficiente si infectia mai greu de tratat.
Multe bacterii au devenit rezistente la antibioticele obisnuite folosite impotriva lor. Acestea se numesc bacterii rezistente la antibiotic. Rezistenta la antibiotice printre bacteriile care duc la aparitia ITU este intr-o continua crestere in ultimele decenii. Medicul poate incerca diferite antibiotice si diferite combinatii de antibiotice pentru a gasi medicatia adecvata sa distruga bacteriile care cauzeaza ITU. Inainte de a incepe tratamentul cu un nou antibiotic, medicul poate lua o proba de urina pentru a efectua cultura urinara. Rezultatul testelor acestei culturi ajuta in luarea deciziei privind antibioticul ce va fi folosit in continuare.