Este necesar controlul nefrologic de rutina?

Prinsi in tumultul cotidian, de cele mai multe ori atentia noastra se indreapta catre serviciu, familie, treburi casnice, serviciu din nou. Mai simplu spus, nevoile celorlalti primeaza si uitam de faptul ca pentru a reusi sa facem fata provocarilor zilnice (de la cele mai mici pana la cele mai mari) trebuie sa fim sanatosi.
Din pacate, de cele mai multe ori ignoram atentionarile medicilor care indeamna ca macar o data pe an sa efectuam analize uzuale, sa ne vaccinam sezonier, sa evitam excesul de sare, zahar si grasimi, sa facem mai multa miscare.

In schimb, ajungem la spital cand ne simtim rau, cand poate deja este depasita abordarea preventiva si vrem nu vrem, ne aflam in fata unei boli careia trebuie sa-i tinem piept.
Drept urmare, raspunsul la intrebarea “este necesar contolul nefrologic de rutina?” este un “DA” categoric, atat pentru persoanele in aparenta stare de sanatate si cu atat mai mult pentru cei situati in grupe de risc (ex pacienti diabetici, pacienti cu hipertensiune arteriala etc).
Sumarul de urina si ecografia, alaturi de hemograma si biochimia serica (incluse in analizele gratuite anuale) ne pot arata din timp modificari ale functiei renale astfel incat sa putem preveni sau incetini progresia unei boli renale.

Cateva exemple de lucruri pe care le putem descoperi intamplator la un examen de rutina nefrologic sunt:
– prezenta cristalelor pe sumarul de urina (oxalati, fosfati etc) sau a microcalculilor renali (ecografic) si in felul acesta prin masuri preventive igieno-dietetice sau minim invazive de tratament sa evitam chinul unei colici renale;
– prezenta unor malformatii renale asimptomatice si necunoscute pana la momentul consultului;
– aparitia pe sumarul de urina a hematuriei sau a proteinuriei ca marca a unor afectiuni renale (progresia bolii cronice de rinichi; boala polichistica renala, boli glomerulare etc) sau sistemice cu rasunet renal (ex: nefropatia diabetica, nefropatia cauzata de hipertensiunea arteriala, boli autoimune etc)
– dezechilibre acido-bazice;

Incurajam sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra!